Choose to Shine

Bath & Body

Mádara Bio Active Deodorant

De ‘schadelijke’ stoffen in deodorant, het blijft een veelbesproken onderwerp. Toen dit onderwerp onlangs weer volop in het nieuws was besloot ik me er wat meer in te verdiepen. In meerdere artikelen las ik dat je de stof Aluminium, in welke vorm dan ook, beter kunt vermijden en of het nu waar is of niet ik kocht voor het eerst een aluminium-vrije deodorant en testte deze uit!

Zoals gezegd zijn de ingrediënten van antiperspirant/deodoranten al jaren een veelbesproken onderwerp. Er duiken regelmatig artikelen en onderzoeksresultaten op waaruit blijkt dat een of meerdere ingrediënten die in een deodorant zitten schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Vaak komt op dit soort artikelen ook weer een weerwoord van de grote fabrikanten die het tegendeel bewijzen en waaruit blijkt dat er geen verband is tussen de ingrediënten en gezondheidsrisico’s. En hoewel ik ook echt geloof dat een gewone simpele antiperspirant/deodorant die in elke supermarkt en drogisterij te koop is geen puur vergif zal zijn (waarom zou het anders nog te koop zijn?) geloof ik ook dat de studies die een link leggen tussen de ingrediënten uit antiperspirant/deodorant en diverse gezondheidsrisico’s niet uit iemands duim gezogen zijn. De waarheid ligt dus nog steeds ergens in het midden.

Na het lezen van een artikel over deodorant ben ik me wat meer gaan verdiepen in het gebruik van aluminium (+ afgeleide daarvan) in deodorant. Deze stof komt vaak in diverse varianten voor op de ingrediëntenlijst van de meeste antiperspirant/deodoranten. Aluminium (+ afgeleide daarvan) worden gebruikt als antiperspirant in deodorant. Een antiperspirant blokkeert langdurig de uitgangen van de zweetklieren en daarmee de productie van zweet. De aluminiumzouten die toegevoegd worden aan de antiperspirant reageert met de keratine in de huid waardoor er een soort van propje ontstaat en vervolgens wordt het zweet tegengehouden. De aluminiumzouten veroorzaken ook die vervelende witte strepen op je kleding. Omdat ik merkte dat ik de laatste tijd steeds gevoeligere oksels kreeg en omdat ik gewoon nieuwsgierig was naar de effecten van een deodorant zonder aluminium besloot ik om een aluminium-vrije deodorant uit te testen.

Na wat speurwerk op het internet kwam ik uit op de site van Mádara. Mádara heeft 3 verschillende deodoranten in hun assortiment namelijk de Herbal, Soothing en de Bio Active deodorant. Van deze 3 bevatten de Soothing en de Bio Active allebei geen aluminiumzouten. Van deze 3 kocht ik de Bio Active deodorant, omdat deze geen aluminium bevat en omdat toen ik mijn Mádara deodorant wilde aanschaffen de Soothing versie nog niet te koop was.

De Bio Active deodorant is aluminium-vrij en bevat een krachtige BIO-mix van antibacteriële palmarosa essentiële oliën en plantenextracten. De palmarosa olie heeft de unieke eigenschap om de microben productie te verminderen en transpiratie af te remmen. De deodorant bevat daarnaast verzorgende extracten uit salvia, calendula, pepermunt en kamille. Al deze ingrediënten bij elkaar zorgen voor een onwijs milde en verzorgende deodorant die naast verfrissing zorgt voor extra hydratatie en versterking van de natuurlijke huid barrière. Mooie bijkomstigheid is ook dat de Mádara Bio Active deodorant Ecocert gecertificeerd, notenvrij, glutenvrij, vegan en dierproefvrij is.

Maar dan nu de grote test want een deodorant/antiperspirant zonder aluminiumzouten (het ingrediënt wat de uitgangen van de zweetklieren blokkeert) zou dat zijn werk wel doen? Voor mijzelf was het allereerst enorm wennen om een deo-roller te gebruiken in plaats van een deodorant-spray. De deodorant heeft door de toevoeging van bloemen- en plantenextracten een hele milde frisse geur. De geur van deze deodorant doet me altijd een beetje denken aan een botanische tuin.

Qua werking merk ik dat deze deodorant heel anders is dan een gewone deodorant. Deze Mádara roller heeft een ontzettend verzorgende werking. Ik heb een tijd lang last gehad van wat geïrriteerde oksels maar sinds ik deze deodorant gebruik zijn die klachten helemaal weg. Wel merk ik dat deze deodorant niet het hele frisse gevoel geeft wat ik wel krijg bij de spray-deodorant die ik normaal gebruik maar ik heb nog geen een keer gehad dat ik mezelf gedurende de dag begon te ruiken. In dat opzicht kun je dus concluderen dat deze deodorant goed zijn werk doet maar mocht je nu heel erg zweten gedurende de dag dan durf ik niet met zekerheid te zeggen of deze deodorant echt iets voor jou is. Een hele verzorgende en verzachtende deodorant dus en een héél groot pluspunt is dat deze deodorant geen strepen of vlekken achterlaat op kleding.

De Mádara Bio-Active is onder andere verkrijgbaar via de site van Mádara en kost €12,50.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 reacties

    Scroll Up